HTML

BaraBara Shinji

バラバラ 心事 (BaraBara Shinji) Magyarul a cím nagyjából annyit tesz, hogy, darabokra hulló, szétszóródott elme. Ez kicsit jellemez engem, mert eléggé csapongó fantáziájú és szétszórt természetű vagyok :) Nem akarom megváltani a világot a blogommal, csak szimplán le szeretném írni kritikáimat, véleményeimet pár dologról, ami engem foglalkoztat. Elsősorban a mainstreamnek kevésbé mondható médiumokról, eseményekről, zenéről szólna igen vegyes körítésben, ám a két fő irányvonal minden bizonnyal a punk és az otaku szubkultúra lesz.

Linkblog

2011.02.23. 01:46 I<ishiN

Visszafelé Világ

Mostanában kicsit hanyagoltam a kuttúrát (no meg a blogírást), de sikerült kiolvasnom az egyik kedvenc sci-fi íróm, Philip K. Dick sokadik regényét, cím szerint a Visszafelé világot (Counter-clock world), melyet az Agave adott ki még tavalyelőtt.

Ahogy az írótól megszokhattuk, ez a történet is egészen eltérő a szokványos sf kliséktől és mind az alternatív világ, mind a történetvezetés is ötletgazdag.
A keretet az adja, hogy elkezdődött az emberiség történetében egy ún Hobart-fázis, amitől többé-kevésbé visszafele kezd működni az idő. Ez leginkább a gyakorlatban feltűnő: A könyvtárak irodalmi és tudományos írások bezúzásáért felelősek, a cigaretta használatakor az visszanő, a halott emberek pedig újra feltámadnak, majd egyre csak fiatalodnak, persze a szex is pont fordítva működik. Az egyik szereplője a regénynek a feltámadt "öregszülöttek" temetőből való kiásásával foglalkozik, plusz poén, hogy erre külön cége van.
A történetbe ott lépünk be, hogy elterjed a pletyka, miszerint egy bizonyos Anarchista Peak nevű fickó (számomra nem nagyon derült ki, hogy tényleg az lenne-e :) ) lassan újra feltámad. Ő (első) életében egy kb Jézus kaliberű vallási vezető volt és minden nagyobb egyházi vagy hivatalos szervezet kulcsfigurának tartja, persze más-más szempontból, így adott egy hatalmi játszma is, hisz vannak akik annak örülnének a legjobban, ha Peak a föld alatt maradna és vannak olyanok, akik várják, hogy milyen túlvilági tapasztalatokat szerzett és milyen tanításokat ad majd át. Persze a főszereplő fazon találja meg peak sírját először és innen tulajdonképpen folyamatos menekülés, kiskapuzás és lelki megpróbáltatások veszik át a szerepet.

Túl sokat nem akarok lelőni a poénból, maradjunk annyiban, hogy rendkívül érdekfeszítően boncolgatja a könyv a vallás, a személy és az erkölcs kérdését ez a könyv, egy fordulatos, remek sztoriban. Szerintem senki se hagyja ki, PKD munkásságát akár ezzel is lehet kezdeni, ennél vannak sokkal súlyosabb darabjai is.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv sci fi pkd


A bejegyzés trackback címe:

https://barashin.blog.hu/api/trackback/id/tr442682230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása